Võta ühendust

    piparkoogid - jõulu traditsioonid Eestis - jõulud - Kallaste Turismitalu - ärksa hingega talu Harjumaal

    Piparkoogid – magus traditsioon!

    Piparkoogiaeg on taas käes ja kodudes hakkab õhus levima eriline magus ja vürtsikas aroom, mis on eestlasi saatnud juba läbi sajandite. Seekord kutsume teid endaga kaasa rännakule: vaatame korraks tagasi ajalukku, piilume sisse piparkoogimeistrite tänapäeva ning lõpuks jagame nippe, kuidas küpsetada täiuslikke, kuldpruune ja lõhnavaid jõulumaigulisi piparkooke.

    Padise Klooster - Kallaste Turismitalu lähedal - piparkoogid - aktiivne puhkus
    Padise Klooster – Kallaste Turismitalu lähedal – piparkoogid – aktiivne puhkus

    Ajalugu: kuidas piparkook Eestisse jõudis?

    Piparkook ei ole sugugi uus komme – Eestis on seda küpsetatud juba keskajast saadik. Oluline roll oli Hansa kaubateedel, mille kaudu saabusid Lübeckist, Nürnbergist, Augsburgist, Tallinnast ja teistest kaubalinnadest kallid vürtsid: kaneel, nelk, kardemon, ingver ja teised.

    Piparkookide traditsiooni kujunemisel oli oluline roll kloostritel, kus valmistati 13. sajandil mitmesuguseid vürtsikaid leivakesi ja ravi eesmärgil kasutatavaid maiuseid – sealhulgas piparkoogi eelkäijaid. Kloostrites olid pühade puhul ka uhked pidulauad, mille osaks ka piparkoogid said. Padise Kloostris tegutsesid sellel ajal laia võrgustikuga tsistertslased ja tõenäoliselt just Tsistertslaste ordu kaudu levis piparkook keskajal „mööda kloostrivõrku” üle Euroopa siia ja nii jõudis piparkoogikultuur Eestisse, kus see kanda kinnitas.

    Piparkoogid tänapäeval:

    20. sajandi alguses olid piparkoogid Eestis veel pigem pidupäevamaius, mida tehti jõuludeks üheskoos terve perega. Tainas valmistati kodus, küpsetati puu- või hiljem malmiahjus ning kaunistamine piirdus tagasihoidlike mustritega, mida tehti suhkruglasuuri või sulatatud suhkrujoaga. Linnades tõid pagarid ja kondiitrid piparkookidele juurde uusi kujundeid ja maitseid, kuid põhiolemus jäi samaks – piparkook oli jõuluaja sümbol, mis lõhnas kodusoojuse ja talvise ootuse järele.

    21. sajandil on piparkoogitraditsioon muutunud mängulisemaks ja loovamaks. Valikus on erinevad tainad – klassikaline võiga tainas, rukkijahuga ehk veidi “rustikaalne” piparkook, täisterajahuga tervislikumad variandid ning gluteenivabad tainad. Kaunistamisest on saanud omaette kunstivorm: kasutatakse värvilisi glasuure, šokolaadi, nonparelle, küpsisepuru ja ka vitraažitehnikat, kus kommikildudest sulatatakse küpsetamisel läbipaistev efekt. Piparkoogimajad, temaatilised kujukesed ja personaliseeritud kingitused on muutnud piparkoogid tänapäeval millekski palju enamat kui lihtsalt maiuseks – need on loovprojekt, jõulukingitus ja ühiselt veedetud aja sümbol.

    Talv ja jõulud Kallaste Turismitalus Piparkoogi töötuba Kallaste Talu piparkoogitöötoas rullitakse tainast, küpsetatakse piparkooke ning kaunistatakse neid glasuuride ja maiustega. Hubane ja magus tegevus perele, sõpradele ja kolleegidele. Ärksa hingega talu Harjumaal - aktiivne puhkus maal ja metsas - KAllaste Turismitalu
    Talv ja jõulud Kallaste Turismitalus Piparkoogi töötuba Kallaste Talu piparkoogitöötoas rullitakse tainast, küpsetatakse piparkooke ning kaunistatakse neid glasuuride ja maiustega. Hubane ja magus tegevus perele, sõpradele ja kolleegidele. Ärksa hingega talu Harjumaal – aktiivne puhkus maal ja metsas – Kallaste Turismitalu

    Kaunistamise kunst: glasuurid, šokolaad ja vitraažid

    Kui piparkoogid on ahjust välja tulnud ja jahtunud, algab kõige lõbusam osa – kaunistamine. Piparkoogimeistrite riiulid kipuvad selleks hetkeks alati värviliseks minema:

    Glasuur

    • valmistatakse tavaliselt tuhksuhkrust ja veest või sidrunimahlast;
    • pidulikuma tulemuse jaoks lisatakse ka munavalget, mis loob kaunilt valge ja läikiva pinna;
    • toonida saab toiduvärvidega.

    Muud kaunistused:

    • šokolaad (valge, piima- ja tume šokolaad);
    • värvilised suhkruterad;
    • küpsised, pähklid, kuivatatud puuviljad ja marjad
    • kommid, nonparellid, purud ja šokolaaditükid.

    Vitraažitehnika

    Eriti efektne on „akendega piparkook“. Tainast lõigatakse väike ava, mis täidetakse purustatud klaaskommidega. Ahjus sulab kommisegu läbipaistvaks värviliseks „klaasiks“, luues tõeliselt kauni, vitraažilaadse akna. Ideaalsed kuuseehted või kingitused!

    Küpsetamine: millal on piparkoogid valmis?

    Klassikaline küpsetamine käib nii:

    • 180 °C (ülemine + alumine kuumus)
    • 10–15 minutit, sõltuvalt piparkoogivormi suurusest

    Ja kõige parem nipp?
    Kui kööki hakkab levima mõnus, soe piparkoogilõhn, on maiused valmis ja aeg need ahjust välja võtta!

    Kallaste Talu traditsiooniline piparkoogitainas – müügil kõigile soovijatele!

    Kui sa ei taha taigna tegemisele aega kulutada, siis me aitame hea meelega! Meie käest saad osta värsket piparkoogitainast, et kodus koos perega kõige paremat osa ise teha. Piparkoogid vormidega taignast välja lõigata, ahjus küpsetada (saada seejuures terve tuba piparkoogi lõhnaseks) ja siis kaunistada!

    Traditsiooniline piparkoogitainas (võiga) või Täistera-nisujahuga piparkoogitainas

    • 7 € / 0,5 kg
    • 12 € / 1 kg

    Valmistatud kohapeal Kallaste Talu retsepti järgi – aromaatne, mõnusalt vürtsine ja rullimiseks ideaalne. Soovi korral kirjuta meile emailiga, sotsiaalmeedia vahendusel või helista +37255513012.

    Tule ja lase piparkoogiajal Kallaste Talus alata!

    Padise ajaloo ja jõulumagusa lõhnad ootavad sind ärksa hingega talus – olgu siis töötoas, väljasõidul või oma koduköögis.