Võta ühendust

    Taluleiva töötuba

    Taluleiva töötuba koduse leiva tegemise koolitus Kallaste Turismitalus Ärksa hingega talu HArjumaal aktiivne puhkus

    Taluleiva töötuba:

    Töötoa käigus saadakse nii teoreetilised teadmised kui ka praktilised oskused juuretise hooldamisest, taigna valmistamisest ja traditsioonilise leiva küpsetamisest. Töötuba kestab umbes 30 minutit aktiivset juhendatud tegevust, millele järgneb 3–4 tundi kerkimist ja küpsemist. Selle aja jooksul saavad osalejad nautida muid tegevusi, sauna või loodust, kuniks leib ahjust valmis saab. Töötoa lõppedes saavad soovijad kaasa killukese meie talu juuretisest – et leivategu saaks jätkuda ka kodus. Pärast küpsetamist tuleb parim osa – sooja leiva lõhn, taluvõi ja ühine degusteerimine.

    Traditsioonilise musta leiva küpsetamise töötuba – juuretise vägi ja ajatu maitse

    Leivaküpsetus on üks vanimaid toiduvalmistamise viise maailmas ning oma alged ulatuvad juba varasemasse kiviaega. Ka Eestis on leib olnud sajandite vältel toidulaua keskmes – mitte lihtsalt toit, vaid elatusallikas, püha ja austatud. Eesti taludes küpsetati leiba regulaarselt, tihti kord nädalas, ning leivategu oli kogu pere ja kogukonna ühine rituaal. Tõsiasi, et Eestis kutsuti leiba sageli hellitavalt mustaks kullaks, räägib juba ise selle olulisusest.

    Leiva ümber keerleb rikkalik kultuuripärand. Näiteks oli tavaks teha enne pätsi ahjupanekut sõrmega leivale ristimärk, et kaitsta see kurja ja ebaõnne eest. Usuti, et leib kannab endas pereõnne ja kodu heaolu ning leivale ei tohtinud kunagi liiga teha – isegi laual kukkunud leivatükki pidi üles tõstma ja suudlema.

    Taluleiva töötoas saab iga osaleja osa sellest sajanditevanusest pärandist – mitte ainult teadmiste ja oskuste kaudu, vaid ka ise käed tainaseks tehes ja leivapätsi valmistades. Kursuse käigus õpetame, kuidas valmistada ehtsat juuretisega taluleiba: just seda “päris” leiba, mida vanasti tehti ja mille maitse erineb kardinaalselt poeleibadest.

    Juuretisega leiva eelis peitub eelkõige selle. Fermenteerimine juuretisega muudab leiva kergemini seeditavaks, aitab paremini omastada mineraale ning toetab soolestiku mikrobioomi. Lisaks annab see leivale erilise sügava maitse ja iseloomu, mida presspärmiga iial saavutada ei suuda. Just see aeglane ja loomulik käärimisprotsess teebki taluleivast midagi erilist – igas ampsus on tunda aega, hoolt ja pärandit.

    Taluleiva töötuba kuni 10 inimest
    170€ / grupp
    Kestvus: 0,5h + 3,5h (kerkimiseks ja küpsemiseks)
    Taluleiva töötuba 10 – 25 in
    16,5€ / inimene
    Kestvus: 0,5h + 3,5h (kerkimiseks ja küpsemiseks)

    “Suure tüki sooja leiba! Oh küll maitses magus see!” – Juhan Liiv “Rändaja”

    Luuletaja ülistab kodust leiba põhjusega, soe taluleib lõhnab imeliselt. Ninakõditav aroom toob näole laia naeratuse.’

    Meie koduse leiva töötuba on lõbus ja praktiline – igaüks saab hakkama!

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.